Yra keletas skirtingų omega-3 rūgščių, tačiau dauguma mokslinių tyrimų yra sutelkti į tris: alfa-linoleno rūgštį (ALA), eikozapentaeno rūgštį (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštį (DHA). DHA ir EPA yra žuvyje, žuvų taukuose ir krilių aliejuose, tačiau iš pradžių juos sintetina mikrodumbliai, o ne žuvys. Kai žuvys vartoja fitoplanktoną, kuris vartojo mikrodumblius, jos kaupia omega-3 savo audiniuose. To gali nebūti, kai žuvys auginamos dirbtinėje aplinkoje ir šeriamos pramoniniu pašaru [1].
Omega-3 vaidina svarbų vaidmenį organizme, formuojant ląstelių membranų struktūras [2], širdies ir kraujagyslių, plaučių, imuninės ir endokrininės sistemos [4,5]. Yra atlikta daugybė tyrimų apie Omega-3 poveikį įvairiems sutrikimams ir prevencinėms priemonėms:
Širdies ir kraujagyslių sveikata:
- Omega-3 vartojimas sumažina mirtingumą dėl visų priežasčių, mirtį nuo insulto ir sumažina širdies nepakankamumo, koronarinės ligos, mirtinos koronarinės širdies ligos ir nemirtino miokardo infarkto rizikas [6,7,8,9,10,11,12,16,17,18,19,20,21,22,23,24]
- Pastebėta, kad Omega-3 vartojimas mažina trigliceridų kiekį serume [15]. Pavyzdžiui, siekiant valdyti aukštą trigliceridų kiekį, Amerikos širdies asociacija (AHA) daro išvadą, kad 4 g per dieną omega-3 (kurių sudėtyje yra EPA ir DHA arba tik EPA) sumažina trigliceridų kiekį: kiekvienas 1 g per dieną LC omega-3 padidėjimas sumažina trigliceridų lygis 5,9 mg/dl, o poveikis buvo stipresnis žmonėms, kurių pradinis trigliceridų kiekis buvo didesnis [26]
- Omega-3 papildai sumažina minėtas rizikas, tačiau atrodo, kad poveikis priklauso nuo dozės, todėl norint pasiekti laukiamą rezultatą būtina vartoti pakankamą kiekį [13,14] kaip buvo pastebėta aukščiau tiriant poveikį trigliceridams
Kūdikių sveikata:
- Tyrimai rodo, kad DHA yra susijęs su geresnia kūdikių sveikata [27] bei su iki 3 metų amžiaus vaikų motorinių įgūdžių pagerėjimu vaartojant reikiamą kiekį Omega-3 rūgščių [28]
- Motinų, kurios gavo žuvų taukus nėštumo laikotarpiu, vaikai gimė sunkesni ir turėjo mažesnę tikimybę gimti neišnešioti (mažiau nei 34 nėštumo savaitės) [29]
- Kūdikiai, gaunantys žuvų taukus, turėjo žymiai geresnius kalbos įgūdžius, o tai rodo tam tikrą naudą ankstyvam bendravimo vystymuisi [30]
Onkologijos prevencija:
- Kai kurie tyrimai parodė ryšį tarp omega-3 rūgščių naudojimo ir sumažėjusios tam tikrų vėžio rūšių (krūties, gaubtinės ir tiesiosios žarnos) rizikas [31,32,35,36], mažesnė mirtino prostatos vėžio riziką [37,38,39]
- Singapūro Kinijos sveikatos tyrime didžiausi omega-3 vartotojai turėjo 26 % mažesnę krūties vėžio riziką po vidutiniškai 5.3 metų stebėjimo, palyginti su tais, kurie vartojo mažiausiai šių rūgščių [33,34,35,36]
- Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad su maistu gaunamas EPA ir DHA gali apsaugoti nuo endometriumo vėžio išsivystymo [40]
Neurologinė sveikata ir protiniai gebėjimai:
- Tyrėjai iškelia hipotezę, kad LC omega-3 gali padeda išlaikyti neuronų funkciją ir ląstelių membranų vientisumą smegenyse [42]. Šią hipotezę patvirtina Alzheimerio liga sergantys pacientai, kurių DHA koncentracija serume yra mažesnė nei kognityviai sveikų žmonių [43,44]
- Tyrimai rodo, kad dietos, kuriose yra daug LC omega-3, yra susijusios su sumažėjusia raidos sutrikimų, Alzheimerio ligos ir demencijos rizika [41,42]. Roterdamo tyrime didesnis Omega-3 vartojimas buvo susijęs su 60% mažesne demencijos rizika ir 70% mažesne Alzheimerio ligos rizika per 2.1 metų [47], kai 100 mg per dieną laipsniškas DHA suvartojimo padidėjimas buvo susijęs su 14 % mažesne demencijos rizika ir 37 % mažesne Alzheimerio ligos rizika [49]
- Mažesnis DHA kiekis serume taip pat yra susijęs su didesne smegenų amiloidoze sveikiems vyresnio amžiaus žmonėms bei su smegenų tūrio išsaugojimu senstant [45,48]
- Perspektyviniame kohortiniame tyrime, kuriame dalyvavo 210 sveikų 70–89 metų vyrų, žuvies vartojimas buvo susijęs su mažesniu raidos pablogėjimu po 5 metų stebėjimų [46]
Akių sveikata:
- Omega-3 vartojimas yra susijęs su mažesne su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos (AMD) rizika [50,51,52]
- Moterims, vartojančioms daugiausia DHA, EPA, per 10 stebėjimo metų AMD išsivystymo rizika buvo 38 % mažesnė nei toms, kurios vartojo mažiausiai šių rūgščių [53]
- Tyrimo dalyviai, kurie pranešė apie didžiausią omega-3 suvartojimą, turėjo 30 % mažesnę tikimybę susirgti centrine geografine atrofija nei kiti dalyviai [54]
- Moterų skerspjūvio tyrimas parodė, kad toms, kurios suvartoja daugiausiai Omega-3 riebalų rūgščių, yra 17% mažesnė rizika susirgti sausų akių ligomis nei toms, kurios vartoja mažiausiai [55]. Taip pat buvo įrodyta ir bendra Omega-3 nauda mažinant sausų akių ligos simptomus [56,57]
Sąnarių sveikata:
- Omega-3 papildai pacientams, sergantiems reumatoidiniu artritu (RA), sumažino priešuždegiminių vaistų ir kortikosteroidų vartojimo poreikį [58,59,60,61]
- Tyrimai parodė, kad po Omega-3 vartojimo sumažėjo sąnarių sustingimas, jautrumas ir skausmas [62]
Psichinė sveikata:
- Omega-3 papildai žymiai pagerino tėvų įvertintą emocinę atsakomybę ir opozicinį elgesį [63]
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.